arrow_drop_up arrow_drop_down
22 december 2019 
in blog

Welk kersttype ben jij?

Ben jij iemand die….

  1. Zichzelf het liefst opsluit als kluizenaar met de kerst?
  2. Helemaal los gaat met de feestdagen en kun jij jezelf niet beheersen want ‘ Het is toch al verloren’ om jezelf achteraf heel slecht te voelen over jezelf?
  3. Of zeg je overal nee tegen en ben je zwaar chagrijnig omdat je mega gefrustreerd ben?

Eerlijk zeggen. Het maakt overigens niet veel uit welk type je bent tijdens de feestdagen. Als je bezig bent met je lichaam en je gezondheid vraagt het deze periode extra veel van je motivatie en doorzettingsvermogen.

Verplicht vetter eten?

Ik hoor om mij heen mensen mopperen over het feit dat ze geen zin hebben in de feestdagen omdat ze dan ‘verplicht’ vetter of anders moeten gaan eten. Of ik hoor achteraf (ik kan het zeggen met mijn jaren ervaring als coach) dat ze dus inderdaad volledig los zijn gegaan en zich er echt slecht door voelen. Als je bijvoorbeeld weet wat je valkuilen zijn, dan kun je ze herkennen en er wellicht wat mee doen.

Voorbeeld

Stel: je gaat bij je ouders eten en je gaat gourmetten, dan is de kans groot dat er veel vlees is. Maar er zijn ook salades, brood en sausjes. Als jij een sucker bent voor brood, dan is de kans groot dat je je daar al vol mee eet. Of je doet het dit jaar een keertje anders en begint met een salade. Ik noem dat ook wel een filler, want: veel volume & weinig calorieën.

Maar even serieus. Laten we even eerlijk en realistisch zijn. Je wordt niet dik tussen kerst en oud en nieuw. Je wordt dik tussen oud en nieuw en kerst.

Wat ik probeer te zeggen is; dat je ook prima kan genieten met de feestdagen van het eten met je dierbaren zonder je gelijk schuldig te voelen. Je hebt namelijk altijd een keuze. Je hoeft jezelf niet vol te proppen met alles wat je wordt voorgeschoteld. Makkelijker gezegd dan gedaan, I know, been there done that.

 

Gezonder de feestdagen door

Hierbij wat tips om iets ‘gecontroleerder’ de komende twee weken in te gaan;

 

  1. Ga trainen als je gym open is. Is je gym gesloten? Geloof me, er zijn altijd sportscholen WEL geopend bijvoorbeeld; Peakfit in Silvolde. Hier ben je welkom tijdens de feestdagen.
  2. Kun je niet trainen? Wees dan actiever, want ook met bijvoorbeeld een wandeling of een stukje te fietsen kom je aan de dagelijkse portie beweging. Of oké dames; shoppen is ook cardio. Alleen ben ik bang dat er niet veel winkels open zijn tijdens de feestdagen.
  3. Pas je maaltijden én calorieën die dag aan. Stel: je eet normaal gesproken vier maaltijden op een dag. Dan zou je nu bijvoorbeeld drie maaltijden kunnen gaan eten waarvan een eiwitbron met een volume-bron. Denk aan kwark met bessen. Je laat dan je vetbron achterwege om kcal te sparen. Of een salade met groente en alleen kip, tonijn of garnalen.
  4. Begin het eten met een ‘filler’ oftwel volume eten zoals sla, dan is de ergste ‘honger’ in ieder geval over en zo voorkom je dat je jezelf overeet met brood of iets anders.

 

Balans is key

Onthoud dat. Geniet vooral met je familie en dierbaren en doe wat je wilt en wat bij je past met de bovenstaande tips. Ga je toch helemaal out of control en heb je hulp nodig met het behalen van je doel? Dan zie of hoor ik je vanzelf.

 

Fijne feestdagen! GENIET!

 

Liefs, je coach, Bernice

Over de schrijver
Bernice is een professioneel fitness atleet in de IFBB Pro Legeau, en kan zichzelf na jaren wel een ervaringsdeskundige noemen op het gebied van voeding, training en leefstijl. Haar sportprestaties en haar passie voor haar bedrijf zijn diverse keren uitgelicht op Regio8, Omroep Gelderland, de Gelderse Post en daarnaast is ze uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar 2018! Ze is inmiddels al jaren actief voor haar bedrijf Bodify als specialist in het begeleiden van dames en heeft hiermee al supermooie resultaten behaalt! Je hoeft geen fitgirl te zijn om je bij Bernice aan te melden, alle dames zijn welkom. Of je nou fit wil worden voor een hardloopwedstrijd, wil afvallen of sterker wilt worden, bij Bernice voel je je al snel op je gemak! Bernice woont samen met haar 2 franse buldoggen in Gendringen. Daarnaast is ze volle bak aan het werk om haar bedrijf uit te breiden met een extra locatie.
Reactie plaatsen