arrow_drop_up arrow_drop_down
10 December 2019 
in blog

Waarom zijn vetten gezond?

Opvallend genoeg kreeg ik de laatste dagen wat vragen over vetjes in het dieet. Want waarom eigenlijk, wat doen gezonde vetten en waarom is het zo belangrijk om deze in je dieet te hebben? In het huidige bodybuild/fitness wereldje hebben ze nog steeds last van een vetfobie (helaas).

 

Voedingschema’s zonder enige vorm van vetbron; denk aan kip met broccoli en kwark met ananas. Dit komt omdat de meeste professionele bodybuilders aan de ‘anabolen’ (AAS) zitten, zij komen weg met lagere vet innames. Veel mensen kopieëren 1-op-1 het voedingspatroon van hun idool. Maar dat werkt eigenlijk averechts.

 

Van vet wordt je niet vet

Neem dat van mij aan. Vet kan jou juist helpen met het behalen van je doel, gezien de vele gezondheidsvoordelen. Want of je vet wordt van vet eten hangt helemaal af van je energie-balans. Eet je meer dan je verbruikt, dan gaat je vetpercentage omhoog. Maar verbruik je meer dan je verbrand dan zal je vetpercentage juist omlaag gaan.

 

Alles over vet

Vet is niet eng, maar juist essentieel in een gezond voedingspatroon. Vet zorgt onder andere voor:

  • Betere krachtontwikkeling en verhoging vetvrije-massa
  • Verhoogde spiereiwitsynthese
  • Verbeterde lichaamssamenstelling
  • Het remmen van ontstekingen en het voorkomen van blessures
  • 40% van je energie inname zou moeten bestaan uit gezonde vetten

En speciaal voor de ladies

  • Een vetrijk dieet is 15% verzadigender bij vrouwen dan bij mannen, dat betekent dus; diëten zonder honger.
  • Hoe meer vetten vrouwen eten hoe meer oestrogeen en testosteron ze produceren, dat betekent; meer spieropbouw
  • Vetarme dieeten kunnen de borstgrootte verlagen  (bron: https://academic.oup.com/aje/article/145/7/571/94585-) dit heeft te maken de lagere hormoonwaarden bij een dieet met weinig vetten.
Over de schrijver
Bernice is een professioneel fitness atleet in de IFBB Pro Legeau, en kan zichzelf na jaren wel een ervaringsdeskundige noemen op het gebied van voeding, training en leefstijl. Haar sportprestaties en haar passie voor haar bedrijf zijn diverse keren uitgelicht op Regio8, Omroep Gelderland, de Gelderse Post en daarnaast is ze uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar 2018! Ze is inmiddels al jaren actief voor haar bedrijf Bodify als specialist in het begeleiden van dames en heeft hiermee al supermooie resultaten behaalt! Je hoeft geen fitgirl te zijn om je bij Bernice aan te melden, alle dames zijn welkom. Of je nou fit wil worden voor een hardloopwedstrijd, wil afvallen of sterker wilt worden, bij Bernice voel je je al snel op je gemak! Bernice woont samen met haar 2 franse buldoggen in Gendringen. Daarnaast is ze volle bak aan het werk om haar bedrijf uit te breiden met een extra locatie.
Reactie plaatsen