arrow_drop_up arrow_drop_down
10 December 2019 
in blog

Hoe blijf je gemotiveerd?

Een vraag die ik geregeld kreeg vorig jaar toen ik in voorbereiding was voor mijn wedstrijd.

‘Bernice hoe doe je dat nou? Hoe blijf je toch altijd zo gemotiveerd?’
Eigenlijk begint alles met een droom, de wil om iets te bereiken. Jezelf iets te bewijzen. Je denkt niet na over alles wat je ervoor moet laten of ervoor moet doen, want er is maar 1 ding belangrijk; namelijk dát ene doel! En in mijn geval was dat het winnen van mijn pro-card.

 

Wat is motivatie?

Motivatie is datgeen wat jou drijft. De definitie van motivatie is voor iedereen anders, het is een complex onderwerp en er zijn verschillende factoren die de motivatie beïnvloeden!  Je hebt bijvoorbeeld intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.

Intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie komt vanuit jou; JIJ wil het doel voor JEZELF halen.
Stel jij wilt bijvoorbeeld afvallen zodat jij weer lekkerder in je vel zit, zodat je een leuker persoon bent voor je partner, je happy bent als je in de spiegel kijkt.
Extrinsieke motivatie is een motivatie die van buitenaf komt; DIT doe je dan voor een ander.

Bijvoorbeeld, je wil afvallen niet zozeer omdat je het zelf wil, maar omdat het bijvoorbeeld van een arts moet ivm gezondheidsproblemen, maar denk ook aan het moeten afvallen omdat andere mensen dat van jou verwachten of omdat je denkt dat het zo hoort. Wat voor motivatie jou drijft, intrinsieke of extrinsieke motivatie, is voor jezelf wel handig om te bepalen. Soms wil je iets wel, maar steeds lukt het je niet om die motivatie vast te houden. Vraag jezelf dan eens af; ‘Doe je het voor jezelf of voor een ander?’ Als je namelijk echt iets heel graag wilt, laten we als voorbeeld ‘afvallen’ gebruiken, dan zorg je ervoor dat je je doel gaat halen; linksom OF rechtsom. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je niet te streng bent voor jezelf, daarom is het goed om deze 3 punten in je achterhoofd te houden:

 

  • Je plan moet haalbaar zijn
  • Je moet vertrouwen hebben in je eigen kunnen
  • Visualiseer het resultaat

 

Klinkt makkelijk, toch?

Maar als het makkelijk zou zijn dan zou iedereen het doen en daarom kan een coach een goede uitkomst bieden bij het behalen van jou doel!
Je zult een strategie moeten bedenken, aan de slag moeten gaan met emoties (jaa die stemmetjes in je hoofd) die jou doel blokkeren, zorg ervoor dat je kennis in huis haalt, zie jezelf het doel behalen en bedenk wat het voor jou zou betekenen als je je doel hebt gehaald en hoe je je dan zou voelen!

 

Onthoud dat Rome ook niet in een dag gebouwd is! Begin vandaag! Zet die stap! Kan niet bestaat niet.

Lets go girls!

 

Greetz, Bernice

Over de schrijver
Bernice is een professioneel fitness atleet in de IFBB Pro Legeau, en kan zichzelf na jaren wel een ervaringsdeskundige noemen op het gebied van voeding, training en leefstijl. Haar sportprestaties en haar passie voor haar bedrijf zijn diverse keren uitgelicht op Regio8, Omroep Gelderland, de Gelderse Post en daarnaast is ze uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar 2018! Ze is inmiddels al jaren actief voor haar bedrijf Bodify als specialist in het begeleiden van dames en heeft hiermee al supermooie resultaten behaalt! Je hoeft geen fitgirl te zijn om je bij Bernice aan te melden, alle dames zijn welkom. Of je nou fit wil worden voor een hardloopwedstrijd, wil afvallen of sterker wilt worden, bij Bernice voel je je al snel op je gemak! Bernice woont samen met haar 2 franse buldoggen in Gendringen. Daarnaast is ze volle bak aan het werk om haar bedrijf uit te breiden met een extra locatie.
Reactie plaatsen