Gewoon een eetbui of toch een eetstoornis? Alles over Binge Eating Disorder (BED)
24 januari 2021 
in blog

Gewoon een eetbui of toch een eetstoornis? Alles over Binge Eating Disorder (BED)

Ik had er nog nooit aan gedacht; dat een onschuldige eetbui zich zou ontpoppen tot een eetstoornis.
Daarom wil ik graag mijn persoonlijke verhaal vertellen;

Na het behalen van mijn eerste internationale overwinning (Olympia Amateur in Marbella) viel ik in een behoorlijk gat. Ik was teleurgesteld in mijnzelf (zo stom na het winnen van de titel toch?) omdat ik het niet trok om nog langer in wedstrijdshape te blijven, mijn lichaam gaf signalen dat het op was, dus in overleg met mijn coach nam ik even een break van de wedstrijden.

En toen begon de ellende, ik had geen doel meer, had voor mijn gevoel gefaald, en ja… toen begon ik met eten! Ik at zonder erover na te denken, alles wat los en vast zat, koekjes op het werk, rijstwafels, gewoon een ongeremde vreetaanvallen!
En het ergste was nog, dat stemmetje in mijn hoofd die zei; ‘ Ach nu mag het, je hebt geen wedstrijd waar je naar toe werkt dus het kan wel’.

Echt wat ik deed was black-out-eten…. Zo noem ik het, gewoon zonder nadenken onnozel veel eten.
Maar ik, een eetstoornis? Welnee, dit hoorde er gewoon bij, dacht ik….

 

Wanneer heb je een BED-stoornis?

Volgens de experts heb je een BED eetstoornis wanneer je minstens 1 keer per week gedurende minimaal 3 maanden eetbuien hebt.
Tijdens een eetbui prop je jezelf in korte tijd helemaal vol met ongezond eten, en vervolgens kan je niet meer stoppen met eten.
Het gekke is dat je vaak niet eens echt proeft wat je nou eet!

 

Eetbuien

Tijdens deze eetbuien zal je het gevoel hebben dat je alle controle kwijt bent, wat ik dus noemde ‘black-out-eten’, je eet belachelijk veel in een korte tijd zonder echt besef te hebben van wat je eet.
Dit gaat vaak samen met een gevoel van schuld, schaamte, en dit is vaak ook de reden dat je dit stiekem doet.

Eye-opener wel, toen ik las dat je een BED eetstoornis hebt als je dus minimaal 1 keer per week gedurende minimaal 3 maanden een eetbui hebt.

Nou in dàt geval had ik zeker weten een BED-stoornis, want ik had die eetbuien meerdere keren per week! L
Ik hou er persoonlijk niet zo van om er ‘een stempel’ op te drukken, dit voelt gewoon niet goed, en in veel gevallen schamen mensen zich hier echt voor dus willen ze die stempel helemaal niet en ze willen al helemaal niet te koop lopen met een eetstoornis, want het is al vervelend genoeg.

Maar eerlijk is eerlijk, achteraf gezien kan ik wel zeggen dat ik hier last van heb gehad.

Op dat moment zag ik dat niet zo…

 

BED of Boulimia?

BED en boulimia lijken heel erg veel op elkaar, echter is er wel een verschil.
Boulimia wisselen diëten, eetbuien en braken of laxeren elkaar af, en ja hier voel je je ook schuldig over.
In beide gevallen heb je dus ongecontroleerde eetbuien, alleen bij BED ga je dus niet braken of laxeren, dat is het verschil.
In beide gevallen kan het wel voorkomen dat je periodes hebt dat je weer extreem bent met sporten om je eetbuien te compenseren!

 

Hoe komt het?

Er zijn verschillende oorzaken voor dit probleem, in mijn geval is het een te lange wedstrijd voorbereiding geweest waarbij ik geen plan had en ik ook nog eens mijn coaching had stop gezet, want ja, geen wedstrijd geen coach nodig… Dacht ik! FOUT!

Ik weet inmiddels dat heel veel dames die een wedstrijd hebben gedaan last hebben van bingen. Vaak is het een combinatie van ‘niet genoeg informatie weten over voeding’, een verkeerd of vertekend zelfbeeld hebben, of een totaal verkeerde coaching waarbij dames letterlijk ‘kapot’ ge

maakt worden door extreme voorbereidingen, doe er nog een beetje onzekerheid bij en het feest is helemaal compleet.

BED kunnen worden veroorzaakt door social media, opvoeding, een negatief zelfbeeld, faalangst, en zo zijn er nog veel meer factoren die van invloed kunnen zijn.
Denk bijvoorbeeld ook stress momenten, zij kunnen de start zijn voor emotie-eten.
De oorzaken, ook wel de triggers genoemd, kunnen verschillend zijn, het is aan jou om eens goed te gaan kijken naar de ‘waarom’ en of je hier een patroon in kunt vinden.

 

Ontdek jouw patroon + tips

Eetbuien verlopen vaak volgens een patroon.
Vaak omdat je je ervoor schaamt voor dit gedrag, zijn deze eetbuien vaak als je alleen bent, en in het geheim.
Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld na het avond eten gigantische ‘trek’ hebt in zoet, en vervolgens kan je jezelf niet meer beheersen.

 

Meest voorkomende problemen;

 • Je verveelt je
 • Trek / zin hebt in wat lekkers
 • Dat je niet weet wat je anders moet eten
 • Stress ervaart
 • Slecht slaapt vaak als gevolg van stress
 • Teveel lekkers in huis hebt gehaald (en het roept je haha)

* Let wel op, bij BED gaat het dus niet om een keertje iets meer eten, het gaat erom dat dit (te) vaak gebeurd en het gevoel hebt geen controle te hebbenl, zoals hierboven beschreven.

Tips:

Ik heb een paar tips die kunnen helpen dit patroon te doorbreken.
Allereerst begint het met herkenning, en inzien dat je daadwerkelijk met een eetstoornis te maken hebt. Dit kan best even heel K*T voelen, ook omdat je je misschien schaamt en even niet weet hoe je dit moet oplossen.
Begin gewoon bij het begin, kleine stapjes zorgen uiteindelijk voor een groot resultaat.

Mijn tips:

 • Neem iemand in vertrouwen en praat erover!
 • Zorg dat je altijd een stuk fruit bij je hebt om een eetbui te voorkomen
 • Poets je tanden voordat je ‘normaal’ een eetbui zou krijgen, of neem een kauwgompje
 • Bij verveling, ga iets doen! Wandelen, fietsen, etc!
 • Probeer de trigger te vinden waarom je eet, dit geeft inzicht.

Gooi niet gelijk de handdoek in de ring als het niet meteen goed gaat, een patroon doorbreken heeft echt tijd nodig. Voor het veranderen van je leefstijl staat gemiddeld 12 weken, en bij je gedragsverandering als deze kan dit (afhankelijk van hoe lang je hier al last van hebt) nog veel langer duren.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Stap, voor stap, geef jezelf de tijd!

 

Ik hoop dat ik je met deze persoonlijke blog meer inzicht heb kunnen geven in deze specifieke eetstoornis.
Heb je last van een eetstoornis, dan vind ik dat oprecht heel vervelend voor je.
Maar dit is niet het einde van de wereld!
Jij bent degene die actie kan ondernemen om dit probleem aan te pakken, maar onthoud het is echt een proces soms ga je 3 stappen vooruit en dan weer 2 terug.

Heel veel succes, en dit gaat jou lukken!

Over de schrijver
Bernice kan zichzelf een ervaringsdeskundige noemen op het gebied van voeding, training en leefstijl speciaal voor vrouwen. Haar sportprestaties; het winnen van het NK bodyfitness + behalen van haar Pro-card internationaal zorgde er samen voor dat haar passie voor haar bedrijf diverse keren zijn uitgelicht op Regio8, Omroep Gelderland, de Gelderse Post. Daarnaast is ze uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar 2018! Ze is inmiddels al jaren actief voor haar bedrijf Bodify als specialist in het begeleiden van dames waarbij balans in de leefstijl en een positieve mindset de rode draad zijn in haar coachingstrajecten. Je hoeft geen fitgirl te zijn om je bij Bernice aan te melden, alle dames zijn welkom. Of je nou fit wil worden voor een hardloopwedstrijd, wil afvallen of sterker wilt worden, bij Bernice voel je je al snel op je gemak! Bernice woont samen met haar 2 franse buldoggen in Gendringen. Daarnaast is ze volle bak aan het werk om haar bedrijf uit te breiden met een extra locatie.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down