arrow_drop_up arrow_drop_down
3 tips om over-eten te voorkomen met kerst!
22 december 2020 
in blog

3 tips om over-eten te voorkomen met kerst!

Heb je dit jaar een keer geen zin om jezelf helemaal tonnetje rond te eten, met alle gevolgen van dien?
Want je natuurlijk wel hoe dat gaat; doe eens gezellig, eet dit, en dat, en al snel eet je teveel, je krijgt buikpijn, je komt aan, en is het ook nog eens vakantie dus de feest-maaltijden gaan gewoon vrolijk verder ook nà kerst…

Tuurlijk moet je genieten, maar dit kan ook zonder jezelf echt te over-eten!
En onthoud dit;

Je wordt niet dik tussen kerst en Oud&nieuw….
Maar tussen Oud&nieuw en kerst!

Gezond in de basis

Als jij namelijk altijd in de basis gezond eet, en volgens een maaltijd plan wat past bij jou, dan hoef je je echt geen zorgen te maken over de feestdagen.
Ik kan het echt niet vaak genoeg zeggen, maar als je balans hebt in je voeding, dan is de kans groot dat je ook helemaal geen probleem hebt met de feestdagen.

Het wordt een probleem als jij heel obsessief bezig bent met je eten, en je te streng bent voor jezelf (of juist niet 😉 )
Want dan zul je veel sneller geneigd zijn om het ‘Alles-of-niets’ principe te gaan toepassen, waarbij je dus jezelf wel gaat overeten met de kerst.

Vervolgens ga je de dagen daarna proberen te compenseren met je maaltijden (Lees: veel te weinig eten) en extreem veel sporten/bewegen.

Als je weet dat je in die laatste categorie valt, adem dan even een keer goed in en uit, en vraag jezelf dan even af waar je mee bezig bent.
Kijk, ik zeg niet dat je jezelf moet volproppen met kerst, maar ik zeg ook niet dat je alles moet laten.

 

Stress & over-eten

Tuurlijk kunnen er momenteel ook andere factoren meespelen die ervoor zorgen dat je totaal het gevoel hebt geen controle meer te hebben, over je voeding, maar ook over je hele leven, je wordt een beetje geleefd zeg maar… Waardoor de maaltijden voorbereiding er bij inschiet, maar ook de lockdown zorgt voor stress, misschien wel stress om dierbaren, of stress om je baan, geldzorgen…
Alles deze stress-factoren zijn van invloed op hoe jij met je (kerst)-eten omgaat!
Ben je gevoelig voor emotie-eten, dan is de kans op over-eten aanwezig.

Probeer echt even te ademen tussen het stressen door, en doe even iets wat je voor jezelf doet.
En weet dat je echt niet meteen dik als je 2 keer achterelkaar uitgebreid een kerst maaltijd eet!

 

Weet jij van jezelf dat je toch neigt naar het ‘Alles-of-niets’ principe, dan heb ik een paar tips voor je die je gaan helpen:

 

  1. Eet niet teveel stokbrood, ik zeg niet dat je het helemaal moet skippen hoor maar probeer het met mate te eten. Want vaak zit je al vol met brood voordat je aan het hoofdgerecht begint 😉
  2. Als je later eet dan normaal, wat vaak het geval is met kerst, neem dan bijvoorbeeld nog een stuk fruit of wat kwark, zodat je niet met mega honger start, want de kans op over-eten is dan aanwezig!
  3. Stel dat je een wijntje drinkt, zet daarnaast ook een glas water voor jezelf neer. Zo voorkom je dat je teveel alcohol drinkt (alcohol bevat ook veel calorieën!) En daarbij vult water natuurlijk ook, en het is ook echt een dorstlesser.

 

Geniet!

Het is nog een paar dagen tot aan kerst, ken jezelf en wees eerlijk naar jezelf, daar begint het mee.
Ben je helemaal ‘op’ geef jezelf even die me-time, doe even wat je leuk vindt.
En met kerst; je kunt het zelf zo gek maken als je wilt natuurlijk, maar ik weet uit ervaring dat als je in balans bent met jezelf (dus voeding, training, leefstijl en je mindset) dan ben jij gewoon in control, en kun je ook genieten van het lekkere eten tijdens kerst, want dan gaat daarna die knop weer om.

Heb jij nog moeite met die balans, is ook niet erg, het is een proces, probeer de bovenstaande tips dan toe te passen.

Ik wens je alvast hele fijne kerstdagen toe met je dierbaren, en geniet ervan!

 

Liefs Bernice

 

PS: Wil je weten wat je Fit-score, om te zien of alle factoren in balans zijn?

Superhandig, want je krijgt namelijk ook een persoonlijk advies om je balans te verbeteren!
Je vraagt hem aan op; https://bodify.nl/fit-score-check-het-nu/

Over de schrijver
Bernice kan zichzelf een ervaringsdeskundige noemen op het gebied van voeding, training en leefstijl speciaal voor vrouwen. Haar sportprestaties; het winnen van het NK bodyfitness + behalen van haar Pro-card internationaal zorgde er samen voor dat haar passie voor haar bedrijf diverse keren zijn uitgelicht op Regio8, Omroep Gelderland, de Gelderse Post. Daarnaast is ze uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar 2018! Ze is inmiddels al jaren actief voor haar bedrijf Bodify als specialist in het begeleiden van dames waarbij balans in de leefstijl en een positieve mindset de rode draad zijn in haar coachingstrajecten. Je hoeft geen fitgirl te zijn om je bij Bernice aan te melden, alle dames zijn welkom. Of je nou fit wil worden voor een hardloopwedstrijd, wil afvallen of sterker wilt worden, bij Bernice voel je je al snel op je gemak! Bernice woont samen met haar 2 franse buldoggen in Gendringen. Daarnaast is ze volle bak aan het werk om haar bedrijf uit te breiden met een extra locatie.
Reactie plaatsen